_dsc0054

Czekoladowe muffiny z białym kremem

Dziś mam dla Was przepis na pyszne czekoladowe mega muffiny z białym kremem. Nie dość, że robią wrażenie to są wyjątkowo pyszne! 😉

Składniki na muffiny:

  • 0,5 kg mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 250 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek kakao
  • 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (wtedy dodajemy mniej cukru)
  • 3/4 szkl. oleju lub 2/3 kostki rozpuszczonego masła
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka

Składniki na biały krem:

  • 300 g mielonego twarożku
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej lub masło. W osobnej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Następnie mieszając dodajemy mleko i rozpuszczoną w kąpieli wodnej lekko przestudzoną czekoladę. Pozostałą czekoladę kruszymy i wsypujemy do ciasta. Napełniamy foremki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 25 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem nakłuwając muffinki. Jeśli patyczek jest suchy muffinki są wypieczone, jeśli przykleja się ciasto należy piec dalej.

Krem na muffinki:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ubijamy śmietanę. Do twarożku dodajemy ubitą śmietanę i rozpuszczoną białą czekoladę. Wszystko ubijamy mikserem. Jeśli krem jest rzadki wstawiamy do lodówki. Gdy muffiny ostygną dekorujemy je kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy.

 

_dsc0007

_dsc0008

_dsc0009

_dsc0015

_dsc0016

_dsc0029

_dsc0031

_dsc0056

Dodaj komentarz