dsc01877

Krem z dyni

„Dynia króluje każdej jesieni…W różnej postaci pojawia się na stołach niemal w każdym domu. Jednym z najpopularniejszych przepisów na dynię, jest zupa krem. Moja rodzina ją uwielbia, szczególnie z jednej odmiany – Dyni Hokkaido. „

Składniki (Dla 4 osób)

Jedna Dynia Hokkaido – ok 1 -1,5 kg.(Dynia Hokkaido nie osiąga większych rozmiarów niż do 2 kg, także jedna taka dynia spokojnie wystarczy)

średnia cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

bulion warzywny (1 litr)

0,5 szklanki mleka

sól i pieprz

płaska łyżeczka imbiru w proszku (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Z dyni usuwamy pestki, resztę kroimy na małe części (Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, jedynie dobrze umyć, chociaż jeśli ktoś woli to bardzo proszę;), cebulę kroimy w piórka, czosnek kroimy na drobne części. Pokrojone warzywa (dynia, cebula, czosnek) podsmażamy na patelni z masłem. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Smażymy około 7 minut aż cebula lekko zmięknie, wrzucamy do garnuszka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw (ok 15 minut). Po tym czasie dodajemy mleko, zagotowujemy, doprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem, imbirem. Blendujemy i gotowe. Możemy krem na talerzu posypać prażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika.

Jeśli chodzi o odmiany dyni, możemy użyć zwykłej, ale zupa będzie dużo mniej aromatyczna. Dynia Hokkaido ma piękny kolor i głęboki smak;)

dsc01872

dsc01892

dsc01897

Zdjęcia z małym pomocnikiem;)

 dsc01899

dsc01906

Smacznych jesiennych wieczorów;)