img_2062

Orkiszowo piernikowa pizza na słodko

Pizza zawsze kojarzy się z pomidorami i serem. Ja dziś przełamuje ten stereotyp i proponuje Wam pizzę na słodko. Taką z orkiszowo piernikowym spodem, z kremem czekoladowo-orzechowym, pieczonym mascarpone z bananem oraz dodatkiem truskawek i bazylii, a wszystko polane ciemnym czekoladowym sosem! Tak, aby tradycji stało się za dość, że na pizzy sos być musi.

img_2010

Składniki:

Na ciasto:

10 dag świeżych drożdży

1 szklanka mąki orkiszowej

2 łyżki mąki pszennej

2 pierniki Katarzynki KOPERNIK

3/4 szklanki mleka

1 łyżka cukru

szczypta soli

Na pizzę:

150 g serka mascarpone

1 żółtko jaja

piernik Katarzynka KOPERNIK

krem czekoladowo-orzechowy

2 banany

3 pierniki w białej czekoladzie KOPERNIK

2 łyżki cukru pudru

kilka listków bazylii

Sos:

50 dag czekolady deserowej

2 łyżki śmietanki 30%

 

Przygotowanie:

Łączymy drożdże, połowę mleka, cukier i 2 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy na 15 minut. Pierniki ścieramy na tarce. Po tym czasie zaczyn łączymy z piernikami i resztą składników, wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

W tym czasie mascarpone łączymy z żółtkiem i cukrem pudrem i utartym piernikiem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Na pizzy rozsmarowujemy krem orzechowo-czekoladowy. Następnie rozprowadzamy mascarpone, kroimy banana i układamy. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w  nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w 180 stopniach, aż mascarpone nabierze lekko złotego koloru.

Po upieczeniu, na pizzy układamy truskawki oraz pokrojone w drobną kostkę pierniki, ozdabiamy listkami bazylii.

Polewamy gorącym czekoladowym sosem.

 

Pizza na słodko gotowa. Sami Włosi oszaleliby na jej punkcie! Jest słodka, ale przełamana świeżą truskawką.

To po prostu niebo w gębie, że ja PIERNICZę!

img_2054

img_2085

img_2095

img_2098

img_2110

 

Przepis zgłaszam na konkurs Przepis na Kopernika > http://konkurs.kopernik.com.pl/konkurs/

#przepisnakopernika