img_1975

Piernikowe tagliatelle z sosem jagodowo czekoladowym z nutą rozmarynu i prażonym piernikiem

Zapach piernika zawsze przypomina mi dom. Uwielbiam je w każdej postaci. Suche, w czekoladzie, w polewie, z nadzieniem i bez. Jak z moim mężem umawialiśmy się jeszcze na randki to naszym stałym punktem programu były pierniki. A już zawsze po porannych roratach na 6 rano, tam cudownie było zjeść piernika i wypić kawę. Na samą myśl, mam ochotę, żeby za oknem spadł śnieg a ja w ręku z herbatą zajadałabym się Kopernikowymi Katarzynkami.

Dziś na przywołanie wspomnień mam dla Was przepis z toruńskimi Piernikami Kopernika. A że uwielbiamy makarony to taka moja wariacja z sezonowymi owocami i nutą szaleństwa. Uwierzcie mi ten rozmaryn podkręci Wasze kubki smakowe do nieba, a makaron , nie przerażajcie się, to proste naleśnikowe tagliatelle.

img_1939

Składniki:

Ciasto na tagliatelle naleśnikowe:

1 jajko

1 szklanka mleka

3/4 szklanki mąki pszennej

łyżka cukru

pół paczki pierników Katarzynki KOPERNIK

pół łyżeczki cynamonu

szczypta soli

szczypta kardamonu

Na sos:

szklanka jagód (mrożone lub świeże)

łyżka cukru

50 ml śmietanki 12% (niekwaśnej)

50 g czekolady deserowej

łyżeczka rozmarynu

Dodatkowo:

Piernik w białej czekoladzie z nadzieniem porzeczkowym KOPERNIK

Przygotowanie makaronu:

Miksujemy mleko z jajkiem i cukrem. Blendujemy pierniki na drobno, jednego odkładamy na później do prażenia. Zblendowane pierniki mieszamy z mąką, solą, kardamonem, cynamonem. Łączymy składniki powoli dodając suche do mokrych i miksując. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około 20 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej masłem. Gotowe naleśniki kroimy na około 1 cm paski, tak aby powstał „makaron”.

Sos:

Jagody wrzucamy do garnuszka na małym ogniu, dodajemy cukier, rozmaryn, zagotowujemy. Ostrożnie dodajemy śmietankę, cały czas mieszając. Na końcu wrzucamy kostki czekolady i ciągle mieszając czekamy aż się rozpuszczą.

Na suchej patelni prażymy jeden zblendowany piernik.

Wykończenie:

Na talerzu układamy kolejno makaron, polewamy sosem, posypujemy prażonymi piernikami i układamy pokrojony pierniczek w białej czekoladzie.

 

Obłędnie pyszne tagliatelle piernikowe gotowe. Połączenie jagód i czekolady z nutą rozmarynu jest wystrzałowe, a dodając do tego pierniki, to po prostu mistrzostwo świata.

img_1942

img_1957

 

SMACZNEGO!;)

Przepis zgłaszam do konkursu PRZEPIS NA KOPERNIKA 😉 > http://konkurs.kopernik.com.pl

#przepisnakopernika