_dsc0047-3

Przepis na angielskie bułeczki drożdżowe

Śniadanie Bożonarodzeniowe to często odgrzewany bigos, zrazy no i pewnie klopsiki z pieczarkami. A śniadanie to śniadanie i rządzi się swoimi prawami. Dlatego dziś proponuję przepis na pyszne słodkie bułeczki, które podane na gorąco z masełkiem i ulubioną konfiturą do porannej kawy zaskoczą każdego.

Spokojnie można przygotować je dwa dni szybciej a później tylko rozgrzać w mikrofali bądź piekarniku.

Przepis na podstawie przepisu Pawła Małeckiego z kuchni Lidla.

Przepis na 12/14  sztuk

CIASTO NA BUŁECZKI:

  •  25 gram drożdzy
  • 150 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 4 żółtka + 1 białko do smarowania bułeczek
  •  50 g roztopionego masła /margaryny bądź 50 ml oleju.

KRUSZONKA:

  • 60 g mąki
  • 40 g masła
  • 30 g cukru

_dsc0008

_dsc0014-2

_dsc0022

Wykonanie:

Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dolewamy lekko podgrzane mleko i dosypujemy pozostały cukier. Przesiewamy do osobnej miski mąkę  i wlewamy przygotowany zacier. Wszystko łączymy nie wyrabiając i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok 15 minut.

Po tym czasie do ciasta dodajemy cukier waniliowy, sól i żółtka oraz roztopione masło/olej/margarynę. Wyrabiamy ciasto.

UWAGA! Ciasto drożdżowe wyrabia się dosyć długo, wiele osób dosypuje sporą ilość mąki myśląc, że ciasto jest zbyt mokre, ale uwierzcie mi, że jeśli będziecie je wyrabiać to w końcu nie będzie się lepiło do rąk i będzie gładkie i delikatne:)

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie urywamy kawałki ciasta i zagniatając tworzymy kuleczki. Układamy je na blaszce i smarujemy białkiem. Posypujemy kruszonką ( mąkę, masło i cukier łączymy do uzyskania kruszonki) , odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10 minut i pieczemy przez ok 15 minut w 190 stopniach.

_dsc0026


_dsc0039

_dsc0042

Bułeczki najlepiej smakują posmarowane masłem, konfiturką, nutellą!

 

Dodaj komentarz