dsc01763

Rollsy cynamonowe

Kiedy już oficjalnie wszyscy ogłosili jesień, kiedy czas na jesienne długie wieczory z kubkiem ulubionej herbaty, nie może zabraknąć czegoś słodkiego. Dziś mam dla Was rollsy cynamonowe. Oj, pamiętam kiedy pierwszy raz je jadłam w Budapeszcie…od wtedy je pokochałam. Miękkie, delikatne drożdżowe ciasto, masło, cynamon… czy może to brzmieć lepiej?

Uwierzcie mi na słowo – wszystkie rollsy znikną w mig!

Składniki:

NA CIASTO:

0,5 kg mąki

2/3 szkl. cukru ( ja dałam brązowy)

dobra szczypta soli

20 g drożdzy świeżych

1/3 kostki masła

szklanka mleka

2 jajka

NA NADZIENIE:

1/3 kostki masła

szklanka cukru brązowego

3 duże łyżki cynamonu

Przygotowanie:

Przygotować rozczyn z 2 łyżek mąki, pół szklanki mleka, 2 łyżek cukru i drożdzy. Odstawić na 15 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie dodać resztę składników ( masło rozpuścić i ostudzone dodać, chyba, że macie miękkie w temp.pokojowej) i wyrabiać dopóki ciasto będzie elastyczne i sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk, jeśli będzie za rzadkie, można dodać trochę mąki 😉 ( ja wyrabiam ciasto w robocie kuchennym z hakiem). Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na jeden lub dwa prostokąty o grubości około 3-4 mm, posmarować roztopionym masłem na całej powierzchni, a następnie posypać wymieszanym cukrem z cynamonem. Zwinąć w rulon jak na makowiec. Pokroić w paski o szerokości około 2-3 cm. Ułożyć na płasko na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia, zostawiając w okół każdego rollsa troszkę miejsca na wyrośnięcie. Pozostawić na około 25 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut na złoty kolor.

Bułeczki są słodkie, ale można przygotować dodatkowo lukier z 3 łyżek soku z cytryny i szklanki cukru pudru.

 

dsc01788

dsc01753

dsc01786

dsc01776

dsc01770