_dsc0157

Suflet czekoladowy

Dziś coś dla łasuchów a przede wszystkim dla czekoladoholików! Płynące w środku i chrupiące z zewnątrz! To jeden z najprostszych a najbardziej wykwintnych deserów;) a , że czekolada dobra na wszystko to zapraszam gotujemy!

Składniki na 4 średnie suflety ( na podstawie przepisu Pawła Małeckiego)

  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 90 g masła
  • 70 g cukru lub cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 3 jajka

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej albo mikrofali. Ubijamy jajka z cukrem na jak najbardziej puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę i lekko trzepaczką łączymy. Przestudzoną lekko czekolade z masłem dolewamy do masy jajecznej i delikatnie łączymy.

Tak przygotowaną masę wlewamy do kokilek i pieczemy przez dokładnie 7 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ( gdy będziemy piec dłużej zrobi nam się browni z sufletu) i wyciągamy delikatnie. Podajemy z ulubionymi owocami, lodami i bitą śmietaną lub po prostu sote;)

_dsc0137

_dsc0142

_dsc0143

_dsc0151

_dsc0159

Dodaj komentarz