dsc01829

Zapiekane jabłka w budyniu

Jesień już na dobre zagościła w naszych domach. Tak jak dziś za oknem mgła, lekki wiatr zrzucający złote liście z drzew. A na straganie ogromne ilości jabłek, dlatego dziś mam dla Was przepis na bardzo szybki deser z jabłkami, uwierzycie, że wystarczą tylko 3 składniki, aby przeżyć prawdziwą ucztę smaków.

Składniki ( dla 2 osób):

2 duże jabłka

budyń śmietankowy na 0,5 l mleka(lub waniliowy)

powidła śliwkowe

Opcjonalnie orzechy (nerkowca, włoskie, pekan itp.)

Przygotowanie:

Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. W miejscu wydrążonych gniazd nasiennych powstało miejsce, które wypełniamy powidłami śliwkowymi. Jabłka umieszczamy w keksówce lub innym naczyniu do zapiekania (ważne, aby było dość głębokie, żeby budyń przykrył 2/3 jabłka). Jabłka zalewamy gorącym budyniem, opcjonalnie posypujemy orzechami. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 15 minut, tak aby jabłka lekko zmiękły.

dsc01832

dsc01819

dsc01810